Yağlı Boyayla Kapı Nasıl Boyanır?

Yağlı boyayla kapı nasıl boyanır? Kapınız artık yeterince eskimiş ve boyanması gerekiyorsa bir ya da iki kutu yağlı boya alarak kendiniz de kapınızı boyayabilirsiniz. Bunun için bir kutu yağlı boya (renge göre beyaz, gri veya kahverengi), bir şişe tiner, bir parmak rulo bir tane de fırça. Şimdi tüm bu malzemeleri aldıktan sonra boyamaya başlayabiliriz.

Bu aşamadan sonra ilk yapmanız gereken kapının altlarını gazete, naylon gibi malzemelerle örtmenizdir. Bu sayede yağlı boyanın zemine sıçramasını engellemiş olacaksınız. Öte yandan eğer kapıda cam veya detay yerler varsa kağıt bant kullanarak bu yerleri maskelemeniz gerekecektir. Kapı kolunu da bantlamayı unutmayın. Bu sayede boyamadan önceki son işlemleri de hızlı bir şekilde bitirmiş olacaksınız. Eğer temizlik işleri tamamsa boyaya geçelim.

Bir kutu yağlı boyanın içinde göz kararı olacak şekilde yarım çay bardağı tiner katın. Sonra parmak ruloyla beraber dibinden itibaren iyice karıştırın. Eğer çok çok katı ve sürülemeyecek derecede koyuysa kademe kademe tiner ekleyebilirsiniz ancak kesinlikle bir seferde tüm tineri kutuya atmayın. Eğer uygun kıvama geldiğini düşünüyorsanız kapıda bir uygulama sürüşü yapın. Parmak rulonun rahat hareket etmesi ancak arkasından damlalar bırakacak kadar sulu olmaması gerekecek. Eğer kıvamı tutturmuşsanız boyaya başlayalım.

Bu aşamada öncelikle kapıyı hiç kapatmıyoruz. Kapı her daim açık kalacak. Ellerimize eldiven takıyoruz. Çünkü yağlı boya zor çıkan bir boyadır. Bir de elimizin altında bir ıslak bez bulunduruyoruz ki bu da yere düşen yağlı boya damlalarını silmemize yarayacak. Sonrasında kapının gövdelerine yavaşça sürüyoruz. Git gelden sonra boya rayına oturacaktır. Sonrasında parmak rulonun giremeyeceği her yeri fırçaya bırakıyoruz ki fırçayla ince işçilik yapalım. Bu işlem esnasında kesinlikle atlama yapmıyoruz. İlk katları ”etli” olarak tabi ettiğimiz miktarda bolca sürüyoruz. İlk katları tamamladıktan sonra yağlı boyamızı çok az seyreltiyoruz ve ikinci katları bu çok az seyreltilmiş boyayla yapıyoruz. Böyle böyle bütün kapıları tamamladıktan sonra teker teker hepsine bakıyoruz. Eğer akan ya da damlayan bir yer varsa ya ruloyla ya da fırçayla bu yerleri düzeltiyoruz. İşte bu kadar.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir