Tavan boyası neden tutmaz? Tavan boyasının tutmama nedenleri nelerdir? Daha önceki yazılarımızda dekorasyonla ve boyayla ilgili çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca tavan boyasının neden tutmadığından söz edeceğiz.
Tavan Boyası Neden Tutmaz?
Birincisi, eğer tavan boyası sürdükten kısa bir süre sonra boya tutmuyorsa ve kavlamalar oluyorsa bunun nedeni büyük ihtimalle yukarıdan gelen su akıntılarıdır. Zeminin yaş olması boyanın tutmasını engelleyecektir. Bu nedenle sorunun kaynağını tespit ettikten sonra boya sürmenizde fayda vardır.
İkinci ihtimal ise boyanın kalitesinde ya da boyaya çok su katmanızda olabilir. Şayet boyaya çok su katarsanız boyanızın kapatıcılığı azalacak ve katmanlaşıp tutması zayıflayacaktır. Bu nedenle boyanın yapışkanlığının artması adına boyanıza yeteri kadar su katmaya özen gösterin. Fazlasından kesinlikle kaçının. Öte yandan boyanın markasından da kaynaklanana dökülmeler olabilir. Tavan boyasında belli başlı markalar yer alır. Bunların dışında seçeceğiniz bir tavan boyasında dökülmeler olacaktır.
Üçüncüsü, tavanda eğer bozulmalar ve alçı gerektirecek alanlar çoksa bu boyanızın tutmamasına neden olacaktır. Bu nedenle ilk olarak tavanda alçı gerektirecek alanları kapatın ve sonrasında boyama yapın. Buna bağlı olarak ayrıca yeni alçı çektiğiniz yere hemen boya sürmeyin. Taze alçı çekilen yerler, diğer yerlere göre çok daha fazla boya isteyecektir. Bu nedenle iki kat daha fazla boya çekmeniz gerekebilir.
Dördüncüsü, eğer çok fazla üst üste boya uygulanmış bir tavanda da dökülmeler olur. Üst üste sürülen boyalar tavanda bir katman oluşturur ve bu katman, duvar kadar sağlam olmadığından dökülmeye ve altına sürülen boyayı atmaya çok daha meyillidir.